top of page
Søk
  • frederikeide

Etterbehandling

Med en gang du går ut av tatoveringsstudioet begynner den neste fasen, nemlig etterbehandlingen. Det er du som nå har ansvaret for å ta godt vare på den nye tatoveringen din, og at du får et resultat som du er fornøyd med. I teksten nedenfor går jeg gjennom hvordan du tar vare på tatoveringen, se på hvilke mulige utfordringer som kan oppstå og hvordan du selv kan sørge for at tatoveringen ser best ut i årene som kommer.


For det første er det viktig å være klar over at det er flere faktorer (som helsen din, plasseringen på kroppen og størrelsen på tatoveringen) som påvirker hvordan og hvor hurtig tatoveringen gror. Det er også flere ulike måter å ta vare på tatoveringen, og her går jeg gjennom de prosedyrene som har fungert best for meg og mine kunder.


Bandasje


Det er viktig å beskytte tatoveringen mot bakterier og ytre påvirkning den første tiden etter at du er blitt tatovert. Det finnes ulike bandasjer, og avhengig av hva man bruker kan denne være på mellom 4 timer til 3 døgn. Hvilken type man velger å bruke er avhengig av tatoveringen og hva som fungerer for deg som kunde.


Second Skin

Second Skin er en form for selvklebende, pustende bandasje som er like tynn som vanlig plastfolie. Denne skal være på huden i omtrent 3 døgn, og man trenger ikke å gjøre noe med tatoveringen før man tar av bandasjen. Dette er bandasjen jeg bruker mest, og er veldig praktisk i bruk. Men enkelte med sensitiv hud kan få en reaksjon på denne, og hvis du lett får utslett og er sensitiv mot limet på plaster, vil jeg anbefale noe annet. Hvis tatoveringen din er litt større og har mye skygge og farge, kan det også trekke en del blod og lymfevæske ut av huden. Dette kan gjøre at bandasjen faller av raskere. I slike tilfeller kan det være greit å bruke noe annet.


Sengelaken

Dette er egentlig det samme som en bleie i lakenform, og vil fungere som et stort plaster. Fordelene med bandasjen er at den lar huden puste, samtidig som den absorberer væske som kommer ut. Bandasjen bør være på i minst 4 timer, og kan være på over natten til neste morgen.


Plastfolie

Hvis tatoveringen pakkes inn i plastfolie skal denne tas av etter ca 4-5 timer. Du kan også pakke inn tatoveringen i plastfolie igjen den første natten.


Hvis du har et yrke hvor du er utsatt for mye støv og skitt, anbefales det at du pakker inn tatoveringen i plastfolie mens du er på jobb. Du bør vaske, smøre og pakke inn tatoveringen på nytt etter å ha vært på jobb i fire timer.


Stell av tatoveringen


Når du tar av bandasjen er det viktig at du vasker hendene grundig først. Vask huden med såpe i lunkent vann. Såpen bør være parfymefri og Ph-nøytral. Det er viktig å ikke bruke en klut eller svamp/skrubb da dette kan skade tatoveringen. Gni først såpen forsiktig over tatoveringen og skyll av.


Tørk tatoveringen med å forsiktig dampe den med en ren håndduk eller tørkepapir. Ikke gni. Når tatoveringen er tørr smører du den med fuktighetskrem (f. eks.: Bepanthen eller Cocosa).


Tatoveringen din skal vaskes og smøres 3-4 ganger daglig i 7-10 dager, eller inntil du merker at huden har grodd. Hvis huden føles tørr kan du fortsette å smøre den med fuktighetskrem etter behov.


Viktig å huske på – Do’s and Don’ts:


1. Ikke klø på din nye tatovering, og ikke pill på skorpen. Dette kan føre til arrdannelse og at blekket faller ut av tatoveringen.

2. Utsett soling; UV stråler er skadelige for både nye og gamle tatoveringer. Dekk til tatoveringen mens den gror, og bruk solkrem når den har grodd for å sikre at fargen holder seg.

3. Ikke bad med en fersk tatovering. Det kan være bakterier i vannet og du risikerer å få en infeksjon hvis den kommer i kontakt med vann. Vent til tatoveringen har grodd helt før du hopper uti.

4. Hold kjæledyr unna tatoveringen, og ikke la tatoveringen komme i kontakt med møbler hvor kjæledyr har oppholdt seg.


Tegn på infeksjon og andre problemer som kan oppstå


Det pleier i hovedsak å gå bra med de fleste tatoveringer, men fordelen ved å kunne identifisere en infeksjon eller andre problemer er at du raskt kan behandle det og unngå langvarige plager.


1) Irritert rød hud og hevelse over lengre tid kan være et tegn på en infeksjon. Det er vanlig å være sår i noen dager etter at du har tatovert deg, men hvis dette varer lengre kan det være greit å ta kontakt med tatovøren din eller helsepersonell.

2) Feber kan oppstå når kroppen din kjemper mot en infeksjon. Det kan være vanlig med slapphet og febersymptomer samme dag og dagen etter at du har tatovert deg. Hvis det ikke går over er det viktig å ta kontakt med tatovøren din eller helsepersonell.

3) Puss og uklar væske kan komme ut av tatoveringen din hvis den har fått en infeksjon. Det kan hjelpe å smøre huden med en antiseptisk salve som Bacimycin. Ta kontakt med tatovøren din eller helsepersonell dersom dette ikke hjelper.

4) Ved kraftig skorpedannelse kan det forsvinne en del blekk fra tatoveringen når skorpen faller av. Ta kontakt med tatovøren din for å rette opp i dette.


Holdbarheten og varigheten til tatoveringen din er direkte knyttet til hvor godt du klarer å ta vare på den – både mens den gror og videre gjennom livet. Lykke til med etterbehandlingen! Ta kontakt dersom du har noen spørsmål til etterbehandling eller annet relatert til tatovering.

101 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


Innlegg: Blog2_Post
bottom of page