top of page
Søk
  • frederikeide

DET GJØR FOR VONDT: Holder frykten din deg fra å tatovere deg?


«Kompisen min synes det gjør sjuuuukt vondt, er det sant?»



Vi kjenner alle til en venn som har vært og tatovert seg, og som forteller om hvor sykt ille det var å tatovere seg, og at de så vidt kom seg gjennom det uten å besvime. På den andre siden hører vi også om de som sier at det går helt fint og at det ikke er noe stress. Men hvem skal du stole på? Og hvilken opplevelse vil du få når du skal tatovere deg? Svaret er nok ikke helt


enkelt. Det er mange faktorer som spiller inn når du blir tatovert, og det er mye som påvirker hvordan opplevelsen blir. Og så har det vist seg at det er mye du kan gjøre for å få en mer behagelig opplevelse.


Det første som jeg vil si spiller inn er dagsformen din når du kommer til timen. Hvis du har sovet godt og spist før du kommer, ligger du bedre an til å ha en god opplevelse. Når du blir tatovert punkterer vi huden og dermed settes immunforsvaret i høy beredskap. Den interne alarmen går av og kroppen begynner å jobbe hardt for å motarbeide infeksjon, noe som gjør at det går med mye energi. Derfor er det viktig at du kommer uthvilt og med mat i magen. Tatovøren din vil ofte anbefale at du tar med deg en brus, sjokolade eller annen kaloririk mat til timen. Dette gjør at du kan pumpe opp energien når batteriet ditt begynner å gå tomt, og dermed holder du ut lengre.


Hvis du har sovet godt og spist før du kommer, ligger du bedre an til å ha en god opplevelse.

Kvelden før du skal tatoveres er ikke tiden inne for å ta seg en skikkelig fest. Selv om du kanskje er litt nervøs og tenker at det hjelper å drikke litt mot nervene, blir det som regel verre hvis du fester deg gjennom kvelden før. Hvis du er skikkelig bakfull når du kommer er kroppen allerede redusert før den skal bli tatovert. Smerten vil derfor oppfattes som mer intens med alkohol i kroppen enn uten. En annen ting er at alkoholen vil tynne ut blodet ditt og gjøre at du blør lettere. Dette vil igjen gjøre det vanskeligere for blekket å sette seg godt i huden, og føre til at tatoveringen kanskje ikke gror som den skal.


Tatoveringens plassering har også en innvirkning på smerten. Noen plasser på kroppen er mer sensitive enn andre. Du kan teste ut dette med å klype deg i huden på forskjellige steder. Noen steder kjenner man det knapt, mens andre områder kan være svært ubehagelige. Så den samme tatoveringen kan føles ganske forskjellig fra om man tar den på armen, på halsen eller på ankelen. Hva som er den vondeste plassen på kroppen å tatovere er ikke godt å si, og kan variere fra person til person. Derfor er det ganske individuelt hvor vondt det vil være rundt om på kroppen. Armene pleier likevel å være den minst smertefulle kroppsdelen å ta en tatovering, og kan være et fint sted å ta sin første tatovering.


Utformingen av motivet du skal ta spiller også en rolle. En liten tatovering tar kortere tid enn en stor en, og jo større designet er, jo vondere vil det som regel være å ta det. Stilen kan også ha en innvirkning, og et design med noen få linjer og litt skygge er mer overkommelig en et motiv med mer farge. MEN selv om det kanskje vil føles verre, anbefaler jeg absolutt å sette estetikken først, fremfor å gå for et design som vil være mindre vondt. Selv om det er kjipt der og da, glemmer man smerten fort. Jeg vil si at det er verre å angre på å ikke ta tatoveringen man egentlig hadde lyst på, fremfor den som ikke gjorde så vondt.


Selv om det er kjipt der og da, glemmer man smerten fort.

En siste ting som kan gjøre tatoveringen verre er hvor redd og anspent man er underveis, altså hvor mye nerver man har. Det er en naturlig impuls å spenne musklene i kroppen og å holde pusten når man går gjennom noe smertefullt. Men ironisk nok vil dette gjøre smerten verre. Her gjelder det å hente lærdom fra meditasjonens verden, og fokusere på å ha en jevn pust og slappe av i kroppen. Dette gjør at en kan koble ut en del av smerten og fokusere på å avspenne kroppen.


Avslutningsvis kan jeg si at det finnes et par bedøvende kremmer på markedet som skal gjøre prosessen lettere. Selv er jeg skeptisk og jeg har ikke brukt disse, men flere av kundene mine har prøvd dem. De har en viss effekt, men bedøvelsen har en tendens til å vare i kun et par timer, og smerten som kommer når kremen går ut kan være ganske intens. Det blir på en måte mer til at man utsetter smerten, og når følelsen kommer tilbake til huden går man på en «smertesmell» om du vil.


Videre har jeg merket at det er enkelte varianter av kremen som endrer strukturen på huden og gjør den mer læraktig og seigere. Det er jo noe noe som gjør jobben til tatovøren vanskeligere. Flere jeg har snakket med sier også at de merker at tatoveringen ser mer falmet ut ved bruk av bedøvelseskrem, dvs at blekket ikke setter seg like godt.


Det fine, eller dumme – ut fra hvem man spør, er at uansett hvor kjipt man har det mens man blir tatovert så glemmer man det ganske fort. Og før du vet ordet av det har du bestilt time til din neste tatovering.

For meg er smerten en del av prosessen, noe som man kan se på som en terskel som man må overkomme som en del av et slags ritual. Men det er som nevnt flere ting du kan gjøre med det for å få en overkommelig opplevelse hos tatovøren din. Det fine, eller dumme – ut fra hvem man spør, er at uansett hvor kjipt man har det mens man blir tatovert så glemmer man det ganske fort. Og før du vet ordet av det har du bestilt time til din neste tatovering.


96 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


Innlegg: Blog2_Post
bottom of page